Powered By Blogger

Saturday, October 30, 2010

Twister or Tornado?..

28 Oktober 2010,Malaysia dikejutkan dengan kewujudan satu puting beliung yang melanda sekitar kawasan Perlis pada 29 Oktober 2010. Fenomena alam ini tidak biasa dilihat di Malaysia kerana faktor iklim Malaysia yang sederhana. Banyak rumah-rumah dan kedai-kedai yg mnjadi laluan puting beliung tu rosak teruk dan ada jugak yg terbang terus. Alhamdulillah rumah yg sy masih tinggal semasa kejadian tu (skarang dah pndah) tak diterbangkan walaupun trletak sipi-sipi jek dengan laluan twister tu..huhu...

Pemandangan twister dri depan rumah baru sy.Actually bkn sy yg snap gmbar ni.
Kebetulan si empunya gmbar ni snap gmbar twister ni dri situ...huhu

Disebabkan Malaysia merupakan negara beriklim sederhana,twister yg trbentuk tu kecil saje,tapi disebabkan jarang trjadi kat Malaysia,ianya mnjadi bualan orang ramai trmasuk kawan2 sy. Sy agak trkilan sbb time twister tu mengganas sy sedang lepak-lepak kat rumah kawan sy kat RPA Arau,jdi sy xdapat nk snap gambar puting beliung tu dgn kamera sy sndiri. Sdih btul..huuu.....

Byk blog yg mnulis cerita pasal twister ni. Kalau korang nak lebih tau pasal twister ni,atau nak tengok lebih banyak gambar dan video,search je kat Google atau Yahoo. Kebanyakan pemilik blog dah letak video tu kat blog masing-masing. Jadi tak perlulah anda bersusah payah menggali video2 trsebut dari youtube.

Monday, October 11, 2010

Udang Masak Lemak

Hari ni sy berjaya memasak udang masak lemak neh. Sbelum balik aritu smpat mintak resipi ni kat mak. Nmpak susah tapi sebenarnya simple je. X smpai 15 mnit dah masak. Selamat mncuba!

Bahan-bahan :
600 gm udang sederhana besar
1 biji kelapa - ambil 3 cawan santan
10 biji cili api
1 inci kunyit hidup
1 biji bawang merah (kecil)
2 batang serai. diketuk
garam secukup rasa
Tomato dan kacang panjang (optional)

Cara Membuat :
1. Udang dibersihkan.
2. Tumbuk cili api, garam dan kunyit hidup hingga lumat.Masukkan bawang dan tumbuk lagi.
3. Masukkan bahan tumbuk dalam periuk bersama serai dan santan. kacau rata.
4. Buka api sederhana dan masak kuah itu sehingga hampir mendidih. Masukkan kacang panjang kalau ada. Kacau selalu supaya tidak berketul.
5. Masukkan udang dan tomato dan biarkan kuah mendidih. Masukkan garam secukup rasa.
6. Lepas dh sejuk skit barulah hidangkan supaya x merosakkn lidah..hehe

Udang masak lemak yg dah dicampur nasik...sedapp

Disebabkan first time masak,beberapa ksilapan pun brlaku,antaranya:
1. Terlebih bubuh asam keping
2. Terkurang santan
3. Dan banyak lagi
Sesungguhnya kesilapan itu adat dlm memasak...Mesti ada yg brtanya,sedap x sy masak? Dan sy akan jwb: Sndiri yg masak,msti la ngaku sedap...kuang..kuang. Slamat mencuba!