Friday, May 20, 2011

Dari Melaka ke Port Dickson

Semalam saya ikut ayah saya ke Melaka, nak hantar akak saya untuk interview kat am assurance (ambank le). Sementara tunggu akak saya habis interview, kami melepak kat Masjid Selat kat tepi laut tu sambil menonton kapal-kapal yang belayar di Selat Melaka.

Ni lah Masjid Selat. Dia duduk atas air

Signboard Selat Melaka. Sebelah tu adik saya. Sibuk je nak ajak turun kat laut

Lepas dah lama kat situ, bersiar-siar dalam bandar Melaka pulak. Dah lama saya tak masuk dalam bandar Melaka nih..dah banyak berubah. Kad depan Mahkota Parade dah ada Dataran Pahlawan. Dulu masa kecik tak siap lagi.



Ni dataran Pahlawan. Besarnya lebih kurang setengah saiz Plaza Angsana kat JB. 

Yg tengah dalam pembinaan kat belakang tu ialah Hatten Square. Bentuk bahagian bawah bangunan tu memang betul-betul square. Sekali tengok macam bangunan sarang burung layang-layang pun ada..huhu

Melaka IT Fair 2011 akan dianjurkan kat sana 27 hingga 29 Mei. Pakat-pakat mai na..

             The Melaka IT Fair details are as below: 
          Date of event: 27th May 2011 till 29th May 2011
          Time: 10.00am – 10.00pm
          Location: Concourse Area and Level 1, Hatten Square

Beca penuh dengan bunga. Mesti banyak lebah datang




 Ni masjid yg bersejarah. Masjid Kampung Hulu. Dah seratus tahun kot.

Dah entah berapa banyak kali saya datang ke Melaka,tapi baru semalam saya jumpa Jonker Walk. Tu pun tak sengaja, pusing punya pusing tau-tau dah ada kat sana.

 Pintu gerbang Jonker Walk



Lepas akak saya dah habis interview, ayah saya bawak pergi ke Port Dickson, salah satu kawasan yang paling saya suka kat Malaysia. Kira ni kali ketiga la saya sampai kat sana. Dari Melaka, masuk lebuhraya Utara-Selatan dari tol Simpang Empat lepas tu lalu lebuhraya Seremban-Port Dickson. Jarak lebih kurang je dengan lalu jalan lama Masjid Tanah ke Port Dickson cuma lalu highway mesti lagi cepat sampai sebab boleh bawak laju. had laju 110 km/j saje ye.


Actually kami pergi sana bukan nak mandi pantai atau berkelah. Ayah saya cuma nak survey apartment untuk dijual yang dia jumpa kat internet. Jual murah katanya.

Sampai kat sana, rupanya apartment tu saya pernah usha masa datang melancong ke PD sama abang saya bulan disember haritu. Mungkin sebab dia duduk kat lereng bukit betul-betul dekat dengan jalan raya. Kira jalan raya tu separas dengan tingkat lima blok yang duduk tepi jalan tu.

 
Nama tempat ni Mayang Sari Resort and Suite. Unit-unit yang nak dijual terletak kat blok yang depan tu (bukan yang sebelah kanan ni). Blok tu baru direnovate, masa saya datang melawat ni pun  diorang tak habis renovate lagi. 

Yup2. Blok ni la

Bangunan apartment ni ada 10 ke 11 tingkat. Satu unit apartment ada dua bilik tidur. Kalau tak silap saya dengar ayah saya kata seunit yang kat atas tu harganya lebih kurang RM10k saje. Kat depan dia ada pool. Satu perkara yang saya suka ialah kat sebelah resort ni ada kawasan pantai berpasir yang luas. Boleh la pegi main pasir selalu.

Tapi kami datang nak survey saje. Beli atau tak itu lain cerita ye. Kalau ada rezeki, beli. Kalau tak, apa nak kata..

Ok la. Itu saja nak cerita. Sekian

No comments:

Post a Comment