Monday, May 12, 2014

Dah lebih sebulan mencari resipi untuk roti pizza,baru jumpa. Ni la cara-cara nak buat roti pizza

Bahan A
1 kg tepung roti
200 gm gula
10 gm garam
50 gm susu tepung
15 - 20 gm yis kering
2 biji telur
10 gm improver
10 gm softener

Bahan B
500 ml air

Bahan C
100 gm marjerin
100 gm shortening

Cara-cara membuatnya:

1. Satukan bahan A dan masukkan air. Gaul sebati.
2. Campurkan bahan C.
3. Uli sehingga memperolehi doh yang lembut.4.
4. Biarkan ia naik dan bakar dalam oven dengan suhu 180 darjah celcius.

Inti nak wat jenis apa2 pun boleh. Nak simple letak sardin je.

Antara status kat Facebook yg boleh dilihat lepas habis modul 4 ialah ini...

 
 ini....
 dan jugak yg ni:

Sewaktu saya menulis entri ini,mata dah banyak kali bukak tutup,bukak,tutup. Penat berjalan sana sini time modul pagi tadi. Apa2 pun, modul untuk part 4 diploma ni dah abis. Tahniah pada semua peserta!

Bila sebut modul saja semua terfikir datang pakai baju formal, duduk dalam dewan, dengar penceramah membebel kat depan. Kalau tak tahan boleh tertidur dalam dewan tu. Ceramah dari pagi sampai tengah hari,sapa yg tak mengantuk.

Untuk part 4 2011 ni,modul kami merupakan aktiviti outdoor iaitu game Explorace. Tapi oleh sebab jumlah pelajar part 4 untuk sem ni sangat ramai,kebanyakan group ada yg hampir 60 orang ahli. Tak best jugak ramai2 nih,competition kurang..

Lebih pukul 8.30 pagi,pelajar dah berkumpul kat padang,khusyuk dengar  penganjur bebel2 kejap bercerita tentang game tu nanti. Selamat la matahari tak naik tinggi lagi,jadi tak la rasa panas sangat duduk tengah2 padang tu.
Kapten tengah mengatur strategi

Sementara menunggu ketua kumpulan pergi dengar aturan game Explorace tu,orang2 kat bawah sibuk mengedarkan roti dan air mineral. Elok sangat la, saya pun tak sarapan lagi time tu.

2 orang pekerja kilang Gardenia tengah mengira stok roti utk diedar kepada mangsa-mangsa kebuluran.

 Menunggu masa game bermula. Sabar ye bang...   :P


Setiap kumpulan diberi masa 10 minit utk merancang perjalanan masing2. Dan sebaik saja hon dibunyikan, dapatlah dilihat peserta-peserta berlari-lari ke destinasi masing2.


Checkpoint yg pertama ialah kat tangki air dekat bangunan Hal Ehwal Akademik. Tugasan pertama ni ialah memenuhkan satu botol air 1.5l yang dah berlubang-lubang kat badannya. Tak kira la apa cara sekalipun.

Checkpoint pertama

Senang je. Kami ambil plastik, balutkan badan botol tu kat sebelah luar supaya air tak tumpah ke tanah. Dan utk memenuhkan botol tu pulak....


....kami tuang air mineral yg dapat sama roti tadi ke dalam botol tu sampai penuh. Small matter. Tak sampai 5 minit dah siap. Terus lari-lari anak ke checkpoint 2 kat bangunan Hal Ehwal Pelajar. Tugasan kat sini ialah 4 orang ahli mesti pakai baju ....(tak tau la apa namanya) dan menari ikut lagu yang jugak tak diketahui asal-usulnya.

 Seronok menari tarian pelik..  :P

 Takde komen....


Orang lain cuma duduk menonton dari tepi pentas saja. Walaupun persembahan tak hebat dan artis tak terkenal, ramai jugak yang sudi menonton tarian pelik diorang ni. Ada yang menonton saja, ada yang bertepuk tangan, bersorak, dan.....


 ....ada jugak yg sudi merakam. 


Dah dekat tiga bulan saya tak mengupdate blog.

Bukan tak de idea. Macam-macam benda saya dah plan nak tulis kat sini. Tapi byk kerja lain nak buat.

Dan bila dah free pulak, rumah kena pecah masuk. Dah hilang laptop..tak dapat nak bukak blog ni.

Hilanglah kenangan yang banyak disimpan dalam laptop tu. Gambar-gambar yang disimpan sejak tingkatan 4 dulu pun ikut lesap sama.

Kalau nak tau, perompak tu sangat expert. Dia tau KRT buat rondaan dari tengah malam sampai awal pagi, jadi untuk elakkan kantoi,dia buat kerja tak senonoh tu waktu pagi, time orang pergi kerja.

Saya dan kawan keluar dari rumah pukul 8.05 pagi. Lepas dapat tau kelas cancel, pukul 8.30 saya balik ke rumah. Tengok dah lesap laptop.

Semua sekali barang yang hilang ialah laptop 5 bijik dan henset 2 bijik. Jumlah kerugian dianggarkan sekitar RM11 000.
just now masa saya tengah surf net,terjumpa la perkara ni.

SENYUM SIMPUL...(KHAS UTK PARA LELAKI YG BERHASRAT BERKAHWIN 4)

Suami : Lelaki kawin 3 baru lah sah

Isteri : Kenapa pula?
...
Suami : Cuba terjemahkan ke dalam Bahasa Inggeris, “satu” is one, “dua” is two, “tiga” isteri (is three). Baru betul dan sah!.

Isteri : Tapi abang kena faham Bahasa Inggeris, terutama tentang ”singular” dan “plural”

Suami : Berkenaan apa tu?

Isteri : Satu tu “Singular”; dua atau lebih “Plural”

Suami : Contohnya?

Isteri : One car sebagai singular, two cars sebagai plural. Apa
bezanya?

Suami : Ohhh… tambah huruf “s” untuk yang plural

Isteri : Betul tu. Sama juga la untuk abang

Suami : Macam mana pula boleh sama?

Isteri : Satu isteri abang MAMPU, jika dua isteri dah jadi plural,
maka abang MAMPUS, tambah “s” je,kan ?

Lepas daripada tu, si suami tidak pernah lagi berceritakan hasratnya
untuk berkahwin lagi.

Sunday, October 13, 2013

Berhati-hati dengan agen telco (2)

Sejak beberapa hari ni, saya menerima beberapa maklum balas dari rakan pembaca berkenaan artikel Berhati-hati dengan agen telco kebanyakannya bertanyakan apa yang patut dibuat bila menjadi mangsa penipuan oleh agen-agen syarikat telekomunikasi. 

Dan yang agak mengejutkan saya, kebanyakan mereka turut ditipu oleh syarikat yang sama yang menipu saya tahun 2009 yang mana duit itu tak pernah saya halalkan lagi. Nampaknya mereka dah mula menggunakan taktik lama mereka. Think positive.. Mungkin syarikat tu dah hampir bangkrup jadi terpaksa guna taktik apa sekalipun untuk kembali mencatatkan keuntungan. ..haha. 

Saya sejujurnya tak ada pengalaman menyelesaikan masalah ni memandangkan masa saya menjadi mangsa, saya tak perasan yang saya ditipu. Bil yang dihantar ke rumah saya biarkan sebab mengenangkan promoter tu beritahu saya kalau saya tak mahu guna nombor tu, saya boleh buang saja sim kad tu, nanti line akan ditamatkan secara automatik. Tapi lepas 4 bulan, rupanya line tu masih tak tamat dan surat ugutan saman dari Celcom pun datang. Masa nak buat aduan, orang tu beritahu saya dah terlambat sebab tempoh masa terlalu panjang sejak tarikh penipuan tu berlaku.

Dari pengalaman dari rakan pembaca lain pula, cara mereka  selesaikan masalah ini ialah dengan buat laporan polis dulu. Bil jangan settle dulu, once bil dah bayar orang Celcom takkan layan apa-apa complain. Lepas buat laporan, bawa salinan report tu ke mana-mana celcom centre yang terdekat, kalau boleh bawak sekali siapa-siapa yang garang. Senang sikit kerja-kerja menggertak nanti sebab selalunya kalau kita pergi ke celcom centre dan bagi tahu kata nak buat complain, staff kat situ takkan layan (ini berlaku pada saya) kecuali digertak barulah dia nak bagi isi borang complain tu. 

Lagi best kalau dapat buat laporan ke SKMM jugak sebab selalunya siasatan oleh SKMM lebih cepat dan berkesan untuk kes berkenaan servis komunikasi. Iyalah, SKMM mempunyai kuasa lebih besar ke atas syarikat telco ni berbanding polis. Cuba mintak nasihat sama ada perlu atau tak membayar bil yang tertunggak tu. Kalau SKMM cakap tak perlu bayar, syarikat telco tak boleh buat apa-apa sebab kalau diorang degil mintak jugak, SKMM ada kuasa menarik balik lesen diorang. Jangan jadi macam saya, Bil dah melambak-lambak sebab lama sangat, bila nak buat report rupanya dah terlambat sebab kes terjadi dah terlalu lama (lebih 4 bulan).

Gambar rajah 

Wednesday, September 25, 2013

After five month.. saya kembali ke blog ini

Selamat malam kepada semua rakan-rakan terutama yang sudi follow blog yang tak seberapa ni. 

Dah lebih lima bulan saya tak update apa-apa di blog ni. Nak kata busy, jauh sekali. Sebab sejak saya tamat pengajian di UiTM Arau bulan oktober 2012 yang lepas, saya hanya menghabiskan masa di rumah dengan aktiviti harian macam siram pokok, berkebun, dan macam-macam lagi. Jadi, rasanya alasan yang paling sesuai sekali adalah "MALAS".

Sepanjang 6 bulan menganggur tu saya hanya banyak menghabiskan masa mencari kerja, dengan harapan tak de lah saya duduk terperap kat rumah menghabiskan beras je. Sebab ada juga suara-suara sumbang yang mengata saya pemalas, hanya sebab saya tak bekerja selama itu. Actually, bukannya saya tak mahu bekerja, tapi dengan hanya diploma, tambahan pula saya fresh graduate, agak sukar nak mencari kerja.

Ni anggur, amat berlainan dengan menganggur.


Dan sekali lagi actually, bukan tak ada kerja di Malaysia ni. Kerja banyak, even untuk lepasan diploma pun. Cuma saya yang agak memilih. Ada antara tawaran kerja saya tolak atas pelbagai sebab, contohnya semasa dapat tawaran kerja di Tanjung Langsat, Johor, saya rasa berat untuk pergi sebab terasa jauh dari rumah. Ada tawaran yang saya dapat di Tangkak, saya tolak sebab gaji hanya 900, saya rasa tak berbaloi dengan kerja yang bakal saya terima (jawatan site supervisor).

Nasihat saya pada rakan-rakan yang sedang mencari pekerjaan, kalau boleh, carilah pekerjaan yang anda rasa minat dahulu. Bagi saya even kalau gaji banyak, tapi kita sangat tak suka dengan kerja tu, tak adalah kepuasan dalam bekerja. Dan kalau dah hampir berbulan-bulan masih tak dapat pekerjaan, terima saja dulu mana-mana kerja yang ada dan sesuai dengan anda. Lepas dah cukup pengalaman, selalunya paling kurang satu tahun, pasti mudah untuk mohon kerja yang anda minat atau yang bayarannya lebih tinggi.

Dan alhamdulillah, Allah murahkan rezeki saya. Mungkin atas doa dari rakan-rakan dan keluarga, saya mendapat pekerjaan pada April 2013 setelah hampir enam bulan menanam anggur. Saya mendapat pekerjaan di negara jiran sebagai Pavement Inspector dan yang paling menggembirakan, saya mendapat kerja yang serasi dengan minat saya.


Kerja saya ialah memeriksa kerosakan jalan raya dan kemudiannya hantar report pada kontraktor untuk dibaiki. Bayarannya tak perlulah saya sebutkan di sini, tapi cukuplah untuk menampung hidup saya dan menabung untuk masa depan. Kerja pun seronok, jarang busy, dan santai. Harapnya lepas ni saya akan lebih rajin mengupdate blog ni dan berkongsi cerita-cerita baru dengan rakan-rakan pembaca.

Sekian   :)