Saturday, June 8, 2013


Biasanya assignment menjadi satu masalah besar pada student termasuk la pada kami. Waktu kuliah ECM206 tadi kami diberi satu assignment tapi asignment kali ini amat lain daripada yang lain. Biasanya assignment adalah perkara yang akan menyebabkan kita terpaksa mengadap skrin laptop dalam masa yang lama sampai kita jadi letih gila tapi bezanya assignment kali ni ialah kita tidak bosan melainkan terpaksa mengeluarkan modal yang agak besar jugak. Huhu... Apa assignment tu? Haa...kami dikehendaki merekabentuk,membina,menguji, mentauliah dan mendescribekan sebuah model bangunan...bangunan tau..tapi ada gak yang buat model jambatan. Haha... Kami diberi mandat tersebut sebelum raya so masa balik raya tu,waktu orang lain dok busy pergi beraya,kami pula dok busy mencari design bangunan apa yang nak dibuat. Kadang2 syok fikir sampai tak sedar sy dah menghabiskan kuih raya orang.Huhu

- Mounting board yang dah siap dan yang akan dipotong -

2 Oktober lepas, sy pergi ke rumah abang sy di Pulau Pinang utk ambil kamera digital yang sy dihantar ke kedai tempat sy beli kat Prangin Mall sebelum raya haru tu sebab rosak. Abang sy tinggal di rumah bertingkat (tak tau nak panggil apartment or kondominium) dan rumahnya terletak kat tingkat 15 dan menghadap pada bangunan-bangunan residential yang lain yang berceracak kat seluruh pulau tu. Dan kat situlah sy dapat idea nak buat apartment utk model projek ECM sy kali ni. Dan balik dari Penang tu sy terus mulakan proses mendesign dan memotong mounting board mengikut design yang dikehendaki. Utk pengetahuan, sy langsung x refer pada mana2 pelan dan sy hanya ikut fikiran sy sendiri saja. Jadi proses ini agak memakan masa memandangkan fikiran saya asyik berubah-ubah saja. Huhu...


Inilah gam yang sy gunakan utk mencantumkan kepingan-kepingan mounting board yg dah siap dipotong ikut bahagian masing-masing. Gam ni berasaskan getah dan sifatnya pun macam getah jugak tapi ia melekat kuat sama mcm gam 321...ala...gam yang 3 saat dah keras tu.Harga gam ni pun murah je,RM2.40 jek sebotol. Cuma sebab gam ni lambat kering, sy terpaksa guna masking tape utk lekatkan kepingan mounting board tu sementara nak tunggu gam tu kering. Lepas dah siap dipotong mengikut bentuk, mounting board itu dicantum pulak mengikut bahagian-bahagiannya yang kemudiannya nanti akan dicantum bersama menjadi bangunan.



Dan dalam sibuk-sibuk menyiapkan model bangunan sy itu, sy juga sempat melawat ke tapak projek jambatan milik group student sebelah rumah sy. Mereka membuat model jambatan yang boleh diangkat di bahagian tengah utk membolehkan kapal melaluinya. Tapi masa model diorang dah siap spenuhnya, sy tak sempat nak ambil gambar sebab mereka terus bawak pergi ke kuliah utk dipresentkan.


Mereka mendakwa objek ini ialah pokok. Nampak mcm batu jek.Hehe...








Tepat pukul 6.30 pagi 6 oktober, model structure yang kami kena buat untuk presentation pun siap. Lepas lebih dua minggu berusaha membinanya akhirnya jadilah hasil macam dalam gambar bawah ni. Nmpak real kan??
*Harap2 dapat full marks...huhu

No comments:

Post a Comment