Saturday, February 4, 2012

Kad topap dan kanser

Pernah tak anda lihat gambar ini di mana-mana?


Kalau anda percaya bulat-bulat, anda silap. Sebab beberapa kenyataan dalam nota seperti dalam gambar kat atas ni meragukan dan boleh dipertikaikan.

According to chemist, dalam dunia ni, belum wujud lagi bahan yang dikatakan sebagai "silver nitro oxide". Kebanyakan silver foil yang menutup nombor pin pada kad prepaid yang ada kat pasaran sekarang ni menggunakan bahan berasaskan latex.

Nama substance yang paling hampir dengan yang ditulis dalam nota tu ialah Nitrous Oxide dan Nitric Oxide, tapi tiada bukti dan kajian dapat menunjukkan dua bahan ni boleh menyebabkan apa-apa jenis kanser. Dan kedua-dua bahan ni jugak tak pernah digunakan dalam pembuatan kad prepaid.


Organisasi yang dinamakan sebagai "Medical Research Authority of US" tu pun tak pernah wujud. Kreatif juga orang yang mula-mula buat nota ni, bleh cipta satu nama yang meyakinkan.

Cuma, harap cuba elakkan menggoras kad prepaid tu guna kuku anda sebab ditakuti anda allergic kepada bahan berasaskan latex.

So, please don't spread rumors without confirming them first ya.

No comments:

Post a Comment