Monday, January 9, 2012

It simple!

First at all, saya nak mengucapkan Selamat Tahun Baru 2012. Rasanya tak lewat lagi nak wish. Harap-harap azam anda yg tahun lepas dah pun tercapai...
 
Lama jugak saya tak menjengok blog ni..idea memang banyak, tapi tak pernah nak dapat kesempatan untuk menconteng kat sini. Semester baru diploma UiTM bermula pada November lepas..that's why kalau anda perasan, sejak November saya tak pernah lagi update entri baru . Biase lah, nama pun student engineering, memang busy manjang saja la.
 
Sempena semester baru dan tahun baru ni, saya nak kongsi satu resepi baru yang sangat-sangat simple..sangat sesuai utk orang yang busy mcm saya, dan jugak sesuai utk orang yg malas nak masak tapi nk makan yg sedap2..hehe
 
Nama resepi ni saya bubuh nama Daging Burger Masak Prego..sebab lebih 70% rasanya yg sedap tu datangnya dari sos spagetti jenama Prego.
 
Ni senarai bahan-bahan yg diperlukan :
 
1. Sos pasta :

Sos pasta/spagetti ni...tak semestinya jenama Prego, nak guna yang Kimball or ape-ape jenis pun boleh,asalkan sos pasta...
 
2. Daging burger :

Saya guna jenama Ayam Madu sebab daging nya lembut dan tak padat sangat, senang nak potong-potong dan jugak senang nak masak. Dan yang paling penting daging Ayam Madu ni tengah murah kat pasaraya C Mart time saya pegi shopping haritu, sebab diorang tengah buat jualan penghabisan stok

3. Sosej/frankfurter

Ni pun tak kisah nak pilih jenama apa-apa pun..asal nama frankfurter. Frankfurter ni nak letak boleh, xnak letak pun boleh.. fungsinya cuma utk tambah je, bagi hidangan kita nampak banyak...

4. Dan sedikit garam

Garam ni jgn guna banyak-banyak...cuma dalam separuh cubit je..sebab sos tu sendiri dah ada perasa, garam ni utk tambah high rasa saje...jgn letak banyak-banyak..kang tak pasal-pasal high blood pulak

Cara nak memasaknya pulak,
  • Mula-mula, goreng daging burger dan sosej sampai hampir-hampir nak masak. Lepas tu angkat dan toskan.
  • Panaskan sikit minyak dalam kuali
  • Sementara tunggu minyak panas, boleh lah kita memotong daging-daging burger dan frankfurter yg dah siap goreng tadi jadi cebisan-cebisan kecil....jgn kecik sgt, agak-agak kelihatan comel gitu lah
  • Bila minyak dah panas, tuang sos pasta ke dalam minyak kuali tu ikut banyak mana yang anda terasa nak makan...kalau suka, boleh lah masukkan dengan botol-botol nya sekali ke dalam kuali
  • Pastikan anda semtiasa kacau sos tersebut supaya bahagian bawahnya tak hangus. Bila agak-agak sos tu dah nak masak, masukkan daging-daging burger dan frankfurter yang dah dipotong tadi dan kacau sehingga sebati. Masukkan garam secukup rasa.
  • Bila dah nmpak macam dah masak, padamkan api dan ianya sedia utk hidangkan. Pastikan anda tak makan terus hidangan tadi sebaik saja angkat dari kuali, sila tunggu ia sejuk sikit baru lah makan.
Macam ni la sepatutnya rupa bentuk hidangan kita...

Fakta : Hidangan ini sesuai dimakan dengan nasi




No comments:

Post a Comment