Saturday, December 4, 2010

Can the most famous film star in the world fall for just an ordinary guy?

Hari ni tgah belek2 snarai lagu,tetiba trjumpa pulak dgn lagu ini. Memang best,even sy yg tak berapa expert english pun boleh mnghayatinya.
------------------------------------------------------------------
When You Say Nothing At All (Notting Hill sountrack)
It's amazing
How you can speak
Right to my heart
Without saying a word,
You can light up the dark
Try as I may
I could never explain
What I hear when
You don't say a thing

[CHORUS:]
The smile on your face
Lets me know that you need me
There's a truth in your eyes
Saying you'll never leave me
The touch of your hand says
You'll catch me
Whenever I fall
You say it best
When you say nothing at all

All day long I can hear
People talking out loud
But when you hold me near
You drown out the crowd
(The crowd)
Try as they may they can never define
What's been said between your
Heart and mine

The smile on your face
Lets me know that you need me
There's a truth in your eyes
Saying you'll never leave me
The touch of your hand says
You'll catch me
Whenever I fall
You say it best
When you say nothing at all.....

[music]

The smile on your face
Lets me know that you need me
There's a truth in your eyes
Saying you'll never leave me
The touch of your hand says
You'll catch me
Whenever I fall
You say it best
When you say nothing at all

You say it best
When you say nothing at all
You say it best
When you say nothing at all

The smile on your face
The truth in your eyes
The touch of your hand
Let's me know that you need me
--------------------------------------
Lagu ni adalah sountrack dari filem romantik Notting Hill yg mnjalani penggambaran di Notting Hill,London pada tahun 1999. Sy brpeluang mnonton filem ni baru2 ni walaupun ianya dah released lebih 11 tahun lpas,msa sy darjah tiga dulu. Filem ni memang best, jauh lagi best dripada filem2 romantik yg dihasilkan di Malaysia dan tak hairan lah ianya dah menang dua awards, x ingat pulak anugerah apa.

Poster filem Notting Hill, kulit DVD pun gamba ni jugak.huishh....

Filem ni dilakonkan oleh Hugh Grant dan Julia Roberts. Secara ringkasnya filem ni mengisahkan kehidupan William Thacker (Huge Grant) yang bekerja di sebuah kedai buku bernama Travel Bookshop yang hanya menjual buku mengenai travel. Kehidupan lelaki ini amat simple tetapi tenang. Dia telah bercerai dengan isterinya dan masanya banyak dihabiskan untuk menguruskan kedai buku miliknya itu. Suatu hari seorang pelakon wanita yang terkenal dan popular di seluruh dunia, Anna Scott(Julia Roberts) telah datang berkunjung ke kedai buku milik Thacker. Dia melayan Anna seperti pelanggan biasa kerana pada masa itu dia tidak mengenali siapa sebenarnya Anna, hinggalah dia ternampak gambar poster Anna yang terpampang di badan bas yang sedang bergerak semasa Thacker sedang berjalan di luar kawasan kedai bukunya.

Salah satu babak dalam Notting Hill

Sewaktu berjalan di satu kawasan selepas itu,Thacker bertembung dengan Anna dan secara tak sengaja tertumpahkan minuman pada Anna. Dia kemudiannya meng'offer'kan rumahnya di seberang jalan untuk Anna membersihkan tumpahan trsebut dan Anna menghadiahkan satu ciuman tanda terima kasih yg mnyebabkan si Thacker ni mula terangaukan Anna tu. Sejak tu hubungan Anna dan Thacker brtambah baik tapi amat sukar utk brsama seseorang yg amat trkenal disebabkan pelbagai masalah yg dtg daripada kwn2 ataupun reporters yg asyik brlumba-lumba memburu gosip dan cerita panas. Dari situ bermula la kisah diorang ni yang
agak goyah gara2 reporters dan wartawan(sma la tu) yg asyik menyiarkan kisah mereka,contohnya masa Anna mnumpang tidur di rumah Thacker dan dapat disnap oleh reporters2. Peleraian pun bagus jugak dan disusun dgn baik,tak terlalu tergesa-gesa mcm kbanyakan filem lain. Pada peleraian filem ni,Thacker telah cuba brbaik semula dgn Anna yg telah direject disebabkan satu pertengkaran (tak igt pasal apa) setelah dinasihatkan oleh kwn2. Thacker sedar dia amat beruntung brbanding berbilion pminat Anna yg lain sebab dpt brsama seorg aktres yg trkenal tu dan cuba memujuk Anna semasa mnghadiri satu sidang akhbar.... That's all,actually sinopsisnya trlalu pnjang,tapi amat penat nk translate mmandangkn ianya ditulis dlm english... agk2 rasa nk lbih mnghayati bleh la search filem ni dari internet sperti youtube atau brhubung terus dgn lanun2 cetak rompak ye.

3 comments:

  1. hehe.. filem favourite ak nih.. haha

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. same la..aku dah brapa kali tgok dah..hahaha

    ReplyDelete