Sunday, January 16, 2011

Beware of virus !

Pernah tak masa korg klik pd link (especially bila search kat google),ia akan keluar skrin mcm kat bwh ni:


Ianya sebijik mcm skrin My Computer Window XP. Semalam masa sy tgah mncari gali bahan2 utk assignment kat Encik Google,sy telah mengklik pd salah satu link drpd search result tu dan secara otomatiknya terkeluarlah webpage mcm kat atas. Dan nasib baik lah sy jenis yg suka tgok2 dan baca2 dlu,jdi sy dpt perasan ianya adalah palsu dan dusta2 belaka...dan sy terus tutup page trsebut. Lagipun sy mnggunakan OS Window 7,takkan tetiba je keluar My Computer Win XP pulak. Agak tak logik di situ...haha. 


Agak2 apa jadi kalau kita tekan butang ''REMOVE ALL'' tu ye? Kwn sy pernah scara tak sengaja tertkan butang tu,dan hasilnya bukan saja virus kat dlm laptop dia dibuang,malah website tu menambah pulak virus baru kat dlm laptop dia. Maklumla..time tu sy tak pernah tgok lgi page penipu ni. Tambah pulak kwn sy pnya laptop mmg guna Window XP,lagi lah mudah ditipu. Haha
Dan kalau korang ragu2 tntang mna2 website dan nak try security website tu,korang hanya perlu copy URL webpage dan paste kat laman web http://safeweb.norton.com/ . Kpada siapa yg nak try tngok2 page tu,boleh lah taip URL juxvrmow.co.cc/?id=6abQDY3 kat adress bar korang ye dan tngok apa yg berlaku. 
* ! Peringatan ! : Cuma bukak page je. Jgn memandai pulak nak tekan apa2 button kat situ. Segala risiko adalah tanggungjawab anda sndiri. 
Kat bwh ni ialah hasil utk website trsebut slepas sy test kat laman web Norton.
Stiap kali terjadi mcm ni,sy mnjadi takut sikit. Knapa? Sebabnya ianya tak mustahil berlaku pd laman perbankan online mcm CIMBClicks dan Maybank2U. Dan ianya mmg dah berlaku. Sy jugak merupakan slh seorg pmilik akaun CIMBClicks dan kwn sy telah mnerima emel sperti di bwh:

Dear Valued CIMB Customer,

After our scheduled account maintenance, for security reasons, access to your account has been restricted. To avoid account deactivation, your immediate response is required to restore immediate access to your account by following the below secured location.

http://www.sd-clicks-alerts.com/CIMB-Online.htm

You account will be disabled if access is not restored within the next few hours.

Sincerely,

CIMB Bank Group

Nampak macam real je emel ni. Tapi awas! Pihak bank takkan mintak pelanggan membuat apa2 urusan melalui emel. Wesite tu akan mintak data akaun online anda dan mnggunakannya utk mentransfer duit2 anda ke akaun mereka. Jadi,kalau terima emel macam ni nnti,apa yg anda perlu buat ialah anda boleh delete ia jika rasa emel ni mngganggu ataupun simpan saja utk dijadikan kenangan. Pengajarannya,bkn saja di jalan raya perlu berhati-hati,kat dalam internet pn kena hati2 jugak. Silap langkah,merana la..

No comments:

Post a Comment